Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paraguay změnila názor a zrušilo přesun ambasády do Jeruzaléma, Turecko jásá

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Asunción - Turecko otevře velvyslanectví v paraguayské metropoli Asunción poté, co tamější prezident Mario Abdo Benítez zrušil rozhodnutí předchozí vlády přesunout svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil paraguayský ministr zahraničí Luis Castiglioni.

Doposud byla Paraguay v působnosti tureckého velvyslance v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Otevřením velvyslanectví v Asunciónu vyjadřuje Ankara podporu paraguayskému postoji vůči Izraeli, řekl Castiglioni novinářům. Izrael naopak reagoval uzavřením své ambasády v Asunciónu.

Paraguay letos jako třetí země po USA a Guatemale přestěhovala velvyslanectví do Jeruzaléma. Ale to bylo ještě za minulého prezidenta Horacia Cartese.

Americký prezident Donald Trump uznal koncem loňského roku Jeruzalém za hlavní město Izraele. Židovský stát východní část města obsadil za války v roce 1967 a později celý Jeruzalém sjednotil a označil za své hlavní město. Většina světa ale toto rozhodnutí neuznává. Český prezident Miloš Zeman je přesunu zastupitelství do Jeruzaléma nakloněn.

Témata:  Paraguay Turecko diplomacie Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy