Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenzura v Bělorusku? Policie vtrhla do redakce polské televize financované EU

Bělorusko
Bělorusko
Foto: Pixabay

Minsk – V minské redakci polské televizní stanice Belsat dnes se dnes stala dějištěm razie běloruské policie. Stanice vysílá v běloruštině a působí jako nezávislé médium vedle běloruských státních sdělovacích prostředků. 

Belsat, která je provozována polskou televizí TVP a vysílá s finanční podporou Evropské unie, o zátahu informovala na svých internetových stránkách s tím, že šlo zřejmě o reakci úřadů na její informování o protivládních protestech.

Na příkaz prokuratury policie prostory televize prohledala a podle novináře Aleše Zauleského při tom zabavila techniku. Agentura DPA uvádí, že jeden kameraman byl předběžně zadržen, důvod ale není jasný.

Šéf zpravodajského programu televize Aleksy Dzikawicki je přesvědčený, že zásah byl důsledkem přímého vysílání z protivládních protestů a jejich zpravodajského krytí na internetu.

„Úřady to popudilo, protože stále máme tuto páku a možnost ukazovat televizní záběry, nejen tyto události krýt online. Teď se úřady snaží omezit informování o protestech. První příznaky jsme viděli v první polovině března, kdy začali naše novináře zadržovat," tvrdí.

Naopak policie tvrdí, že její akce vůči televizi souvisí s tím, že název Belsat porušuje registrovanou ochrannou známku jistého běloruského občana.

Témata:  Bělorusko Polsko média demonstrace v Bělorusku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy