Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutá příroda: Sesuv půdy pohřbil farmářskou vesnici na Jávě, bahno zabíjelo i v Kolumbii

Sesuv půdy, ilustrační foto
Sesuv půdy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jakarta/Bogotá - Národní úřad pro přírodní katastrofy pátrá na Jávě po 27 osobách, které se pohřešují po rozsáhlých sesuvech půdy. Armáda oznámila, že pod masou hlíny a kamení zahynulo nejméně 40 lidí. K ještě většímu neštěstí došlo dnes v Kolumbii.

Tragédie se odehrávala v obtížně přístupné lokalitě Ponorogo na východě Jávy. Sesuvy zasáhly téměř 30 domů a farmáře sklízející zázvor na svahu, uvedl mluvčí úřadu Sutopo Purwo Nugroho. Záchranáři, vojáci a dobrovolníci podle něj pátrají po nezvěstných.

Zástupce armády s odvoláním na vesničany řekl, že pod sutinami a blátem může být pohřbeno 38 lidí.

Nejméně 127 obětí si dnes vyžádaly sesuvy půdy na jihozápadě Kolumbie způsobené dešti, oznámil Červený kříž. Dalších 400 lidí bylo zraněno a 220 se pohřešuje.

Svědci podle agentury AP uvádějí, že bylo cítit, jak budovy vibrují, a přestože se okamžitě spustil alarm, který měl varovat obyvatele, nemohlo ho být slyšet po celém městě. Voda plná bahna a trosek se pak rychle prohnala ulicemi města, ničila domy, auta a stromy a mnoho obyvatel nemělo dost času, aby vylezli na střechy svých domů nebo hledali útočiště někde výše nad zemí.

Sesuvy vyvolaly silné mnohahodinové deště z noci na dnešek, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa. Za své vzaly podle starosty obydlí v 17 čtvrtích města, přičemž tři čtvrti jsou zcela srovnány se zemí. Poničeny byly i dva mosty.

Do postižené oblasti dnes ráno vyrazil také prezident Juan Manuel Santos spolu s ministry obrany, zdravotnictví a životního prostředí, uvedla AFP. Santos na twitteru vyjádřil lítost nad neštěstím a smrtí krajanů.

Témata:  Indonésie sesuv půdy neštěstí

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy