Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno v Londýně: V centru města se střetli pravicoví extremisté a antifašisté

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - V centru britské metropole se dnes střetli členové krajně pravicových skupin s antifašisty. Policie zadržela 12 osob. Stále se vyšetřuje nedávný teroristický útok před budovou parlamentu.

Demonstrace proti "radikálnímu islámskému terorismu" krajně pravicových uskupení Britain first (Británie na prvním místě) a Anglická obranná liga (EDL) se uskutečnil deset dní poté, co u britského parlamentu v Londýně spáchal Brit Khalid Masood teroristický útok, který si vyžádal čtyři oběti.

Policie se dnes snažila zabránit střetu pravicových extremistů s antifašisty ze skupiny Společně proti fašismu (UAF), kteří uspořádali protidemonstraci. Na několika místech se ale protivníci přesto střetli.

Protestního pochodu se zúčastnil mimo jiné Tommy Robinson, bývalý předseda EDL a známá osobnost britské krajně pravicové scény. Podle organizátorů se chystalo akce krajní pravice zúčastnit kolem 3000 lidí, britský list The Independent ale účast odhadl jen na několik stovek.

Všechny osoby zatčené kvůli teroristickému útoku v Londýně jsou na svobodě a řízení proti nim nebude pokračovat. Oznámila to dnes britská policie, když byl na svobodu propuštěn poslední ze zadržených - třicetiletý muž z Birminghamu. Dvanáct osob bylo zadrženo pro podezření ze spoluúčasti na přípravě atentátu, při němž Masood zabil čtyři lidi.

Policie oznámila, že vyšetřování pokračuje, ale úřady se nyní kloní k názoru, že Masood jednal sám. Jeho čin trval 82 sekund a podle policie se Masood zřejmě inspiroval ideologií extremistů. Důkazy o jeho přímém napojení na Islámský stát nebo Al-Káidu zatím nejsou. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Témata:  Londýn Velká Británie extremismus policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy