Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko volí prezidenta. Favoritem je premiér Vučić

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbsko dnes volí nového prezidenta a žádné velké drama se neočekává. Jde v nich prakticky o to, zda dosavadní předseda vlády Aleksandar Vučić zvítězí již v prvním kole. Dle průzkumu mu dá hlas přes 50 procent občanů.

Velkou neznámou je, který z protikandidátů by v případě, že Vučić nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupil spolu s ním do druhého kola, jehož termín je stanoven na 16. dubna. Zřejmě by jím byl jeden ze čtyř dalších adeptů, kteří v posledních sondážích měli osmiprocentní až desetiprocentní podporu.

Patří k nim exministr zahraničí Vuk Jeremić, bývalý ombudsman Saša Janković a také vůdce srbských radikálů Vojislav Šešelj. Na druhé místo se před ně ale dostal Luka Maksimović, jehož kandidatura se zdá být spíše recesí mající úspěch zejména mezi mladými voliči znechucenými současnou politickou scénou.

Vučić těží především ze značné rozdrobenosti demokratické opozice, která se není schopna dohodnout na společném protikandidátovi. Premiérovi, který vede Srbskou pokrokovou stranu (SNS), nahrává i velký prostor, který mu dopřávají televizní stanice.

Témata:  Srbsko Aleksandr Vučič volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy