Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sesuv půdy v Kolumbii: Počet mrtvých neustále roste, stovky lidí se stále pohřešují

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Sesuv půdy v kolumbijském městě Mocoa si v noci z pátku na sobotu místního času podle nové bilance vyžádal přes 200 obětí a mnoho dalších se pohřešuje. Ve městě je poškozeno 17 čtvrtí, živly zničily 25 obytných domů. Ulice jsou zaplavené bahnem, všude jsou odpadky.

Zatímco ředitel záchranářů Červeného kříže César Urueña uvedl jako poslední bilanci 206 obětí na životech, 202 zraněných a 220 pohřešovaných, armádní komuniké podle agentury Reuters hovoří o 254 mrtvých, čtyř stovkách raněných a dvou stovkách nezvěstných.

Sesuvy vyvolaly silné deště, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa. Ředitel Urueña podle agentury AFP charakterizoval situaci jako "katastrofu velkého rozsahu", která postihla na 300 rodin.

"Mé srdce a srdce všech Kolumbijců jsou s rodinami obětí a lidmi postiženými touto tragédií," uvedl prezident kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dorazil do oblasti po neštěstí a v regionu vyhlásil stav nouze. Podle agentury Reuters se do záchranných prací zapojilo přes 1100 vojáků a policistů. Práci záchranářů ztěžuje špatné počasí i poškozené silnice a mosty.

"Má tchýně se taky pohřešovala, ale našli jsme ji živou dva kilometry odtud. Byla zraněná na hlavě, ale při vědomí," řekl Mario Usale (42), pátrající v troskách po tchánovi. "Těla byla všude okolo," vylíčil další svědek.

Eduardo Vargas (29) řekl, že usnul spolu s ženou a sedmiměsíčním potomkem, než jej probudilo bušení sousedů na dveře. Rychle popadl rodinu a uprchli na kopec, zatímco lidé křičeli v panice. "Nebyl čas na nic," řekl agentuře AP. Vargas, jeho rodina a dva tucty dalších uprchlíků mohli jen sledovat zkázu svých domovů, než jim vojáci pomohli sestoupit. Z domova jim nic nezbylo. "Bohudíky jsme naživu," dodal.

Podle starosty města je Mocoa "zcela odříznutá" od světa, bez elektřiny a vody. Zničen je i starostův dům. "Bahno sahá až po střechu," konstatoval José Antonio Castro v rozhlase.

Témata:  Kolumbie sesuv půdy katastrofy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy