Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská předměstí ovládají muslimští radikálové, Necítíme se tam bezpečně, tvrdí feministky

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédské feministky odchází oblastí, které někteří označují jako no-go zóny obývané především migranty – konkrétně jde o stockholmská předměstí Husby a Tensta. Tvrdí totiž, že tyto oblasti nyní ovládají náboženští fundamentalisté. Jejich příběhy přinesla švédská stanice SVT.

Nalin Pekgulová je feministka a bývalá poslankyně za levé křídlo švédských sociálních demokratů. Více než 30 let žila na stockholmském předměstí Tensta. Teď ale říká, že se tam necítí v bezpečí. Tvrdí, že muslimští fundamentalisté převzali kontrolu a ona nemá pocit, že může navštívit centrum Tenstu, aniž by byla obtěžována, uvádí švédská televize SVT.

V průběhu posledních let se podle ní situace žen v této oblasti velice zhoršila. Všimla si prý, že došlo k nárůstu náboženského fundamentalismu mezi lidmi v této oblasti, z nichž mnozí pocházejí z rodin migrantů. Pekgulová se pokoušela proti tomuto trendu bojovat organizováním setkání u kávy, ale brzy své snahy vzdala.

„V Tenstě jsem známá tvář a netoužím vyvolávat potíže, když jsem obtěžována,“ vysvětluje Pekgulová, proč už nechodí do středu předměstí. Když byla dotazována, jestli zůstane na předměstí, řekla: „Vždycky doufám, že se to přežene. Člověk by nikdy neměl zapomenout, že drtivá většina místních na fundamentalisty nadává.“

Zeliha Dagliová, bývalá politička Levicové strany se nakonec z předměstí Husby odstěhovala. Podle ní v Husby existuje samozvaná „morální policie“, která se snaží kontrolovat chování žen v této oblasti. Problémem je podle ní především narůstající agresivita zaměřená proti feministkám. „Objevily se zvěsti, že chceme, aby ženy sundaly závoje,“ řekla. „Říkali, že bych ho měla nosit i já, a pak jsem se už necítila tak v bezpečí.“

Dagliová se proto přestěhovala více do centra španělské metropole. Teď je prý šťastnější, protože může říkat nebo nosit, co chce, aniž by se musela bát o svou bezpečnost. Dodala, že by se uvažovala o návratu do Husby, ale pouze v případě, že by se oblast stala bezpečnější.

Témata:  Švédsko feminismus EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy