Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický premiér otevřel nový tunel do Kašmíru, separatisté se bouří

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Nově otevřený tunel, který měří 11 kilometrů, spojuje sporné území Kašmíru se zbytkem Indie. Slavnostnímu aktu byl dnes přítomen i indický premiér Nárendra Módí. Místní separatisté proti stavbě protestují.

Tunel v himálajském terénu má umožnit přesměrovat dopravu z dálnice z údolí Kašmíru, která bývá nepřístupná kvůli sněhu a sesuvům půdy.

Módí v otevřeném džípu projel novou trasu, od níž si Dillí slibuje zkrácení cestovní doby a povzbuzení obchodu a turismu v oblasti. Stavba stála v přepočtu téměř 9,7 miliard Kč.

Separatisté dnes v oblasti sami uzavřeli podniky a veřejnou dopravu. Jejich vůdci uvedli ve společném prohlášení, že Kašmír je politickou otázkou a nikoli problémem souvisejícím s řízením, ekonomikou nebo pořádkem. Rozvoj infrastruktury proto prý nezmírní jejich snahy o nezávislost či spojení se sousedním Pákistánem.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celý region. V roce 2003 uzavřel Islámábád a Dillí dohodu o příměří, která nicméně nezabránila sporadickým výbuchům přeshraničního násilí. Tyto incidenty v posledních měsících zesílily a přestřelky či obvinění z nich se staly prakticky každodenním jevem.

Témata:  Indie tunel Naréndra Módí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy