Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce obejít Čínu? S KLDR si poradí i bez ní

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem na Floridě je naplánováno na tento čtvrtek a pátek. Šéf Bílého domu dnes prohlásil, že si USA s jadernou hrozbou Severní Koreje poradí i bez pomoci Pekingu.

KLDR minulý rok provedla dvě jaderné zkoušky a přes dvě desítky testů balistických střel.

"Jestliže problém Severní Koreje nevyřeší Čína, vyřešíme ho my," uvedl Trump v rozhovoru s Financial Times. "Čína má na Severní Koreu velký vliv. A buďto nám s ní pomůže, anebo ne. Jestliže nám pomůže, bude to k jejímu dobru, a pokud nám nepomůže, bude to na úkor všech," dodal. Na otázku, jak by problém vyřešil, odpověděl vyhýbavě.

Čína je sice historickým spojencem Severní Koreje, ale v posledních letech panují mezi oběma zeměmi napjaté vztahy. To se projevilo nedávno během severokorejských raketových zkoušek. Čína v únoru zarazila veškerý dovoz uhlí od východního souseda do konce roku 2017, čímž značně snížila hlavní zdroj příjmu hotovosti Pchjongjangu.

Peking podporuje Severní Koreu z obavy, že by kolaps severokorejského režimu mohl vést ke znovusjednocení Koreje a k přítomnosti amerických vojáků v zemi sousedící s Čínou, uvedla BBC.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy