Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok v metru v Petrohradu: 11 mrtvých, 50 zraněných

Teroristický útok v Petrohradu: Exploze rozmetala vagon metra
Teroristický útok v Petrohradu: Exploze rozmetala vagon metra
Foto: ČTK/Profimedia

Petrohrad/Moskva - Nejméně 11 mrtvých a pět desítek zraněných si dnes vyžádal výbuch trhaviny v petrohradském metru. Policie explozi vyšetřuje jako teroristický čin, ale nevylučuje ani jiné možnosti. Také prezident Vladimir Putin, který dnes ve druhém největším ruském městě shodou okolností pobýval, uvedl jako jednu z možných příčin události terorismus. Podle dosavadních informací mezi oběťmi nejsou turisté. Soustrast pozůstalým vyjádřila řada zahraničních politiků včetně českých.

Vagón metra podle policie explodoval před 15:00 místního času (14:00 SELČ) mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí.

Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová uvedla, že úřady nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. Identita mrtvých ani zraněných zatím ale nebyla zveřejněna. Sedm z deseti obětí podle ministryně podlehlo svým zraněním na místě, jeden člověk zemřel při převozu nemocnice a dva těsně po převozu. Zraněných je podle Skvorcovové 47, z toho šest těžce. Ruský Národní protiteroristický výbor večer bilanci mrtvých zpřesnil na 11 - ani ta však nemusí být konečná, protože někteří zranění jsou v ohrožení života.

"Zda jsou mezi oběťmi nebo zraněnými Češi, to v tuto chvíli zatím nevíme," řekla ČTK odpoledne mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Policie po několika hodinách informovala, že pátrá po dvou osobách. Jedna z nich prý uložila v metru nálož, která později vybuchla. Předpokládaného útočníka zachytily videokamery. Na záběrech byl štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy. Druhá osoba, po které se pátrá, nechala ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď vosstanija) podomácku vyrobenou bombu, která ale nevybuchla.

Večer agentura Interfax s odvoláním na informované vyšetřovatele napsala, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Muž zachycený kamerami, o kterém se předpokládalo, že je na útěku, se prý sám přihlásil úřadům, aby prokázal svou nevinu.

Policie má nyní zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě. Přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na petrohradském letišti Pulkovo. Od úterý bude v Petrohradu třídenní smutek.

Podle Putina vyšetřovatelé v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. "Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu," citovala prezidenta agentura TASS.

Soustrast pozůstalým vyjádřila řada zahraničních politiků, mimo jiné šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová či generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i ministři zahraničí Británie, Francie, Německa a řady dalších zemí včetně Ukrajiny. Za "hroznou věc" označil explozi v Petrohradu americký prezident Donald Trump.

Svému ruskému protějšku kondoloval český prezident Miloš Zeman. Teroristické činy jsou podle něj naprosto neomluvitelné. Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil "lítost a soustrast pozůstalým obětí tohoto útoku" a "solidaritu a podporu ruské vládě". "Ukazuje se, že teroristické činy, útoky podobného typu neznají hranice," dodal. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek vyjádřil naději na uzdravení raněných. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že kvůli útoku není důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření v Česku.

Bezpečnostní opatření ale posílí Francie a to na uzlech veřejné dopravy v oblasti Paříže. Rovněž Ukrajina oznámila, že ve stanicích metra v Kyjevě, Dnipru (Dněpropetrovsku) a Charkově posílí bezpečnost. Opatření budou platit až do konce soutěže Eurovize, která se uskuteční začátkem května.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli severokavkazští extremisté. Atentáty na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu (IS) v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii. Podle ruských politologů může být útok dílem IS, ale také ukrajinských ultranacionalistů.

Témata:  Rusko Petrohrad Rusko teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy