Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se sešel s Lukašenkem, chtějí obnovit narušené vztahy

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Foto: kremlin.ru

Petrohrad - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Petrohradě jednal se svým běloruským partnerem Alexandrem Lukašenkem. Oba chtějí narovnat vztahy mezi zeměmi.

Po jednání, které začalo necelou hodinu po krvavém teroristickém útoku v petrohradském metru, mezi oběma státníky prý žádné spory nezůstaly. Obě země se složitě dohadují o cenách plynu a o vzájemném obchodu.

Oba státníci útok v metru důrazně odsoudili a vyjádřili soustrast pozůstalým. Vyjádřili také přesvědčení, že pachatel či pachatelé budou dopadeni a potrestáni. Běloruské bezpečnostní orgány budou prý při vyšetřování ruským kolegům pomáhat.

Hlavní pozornost nicméně oba státníci věnovali zhoršeným rusko-běloruským vztahům, které v poslední době poznamenaly zejména neshody v ceně ruských energetických surovin a problémy s dovozem běloruské zemědělské produkce.

Výhrady k ceně ruské ropy a plynu dává Bělorusko najevo už od začátku loňského roku, kdy označilo cenu, kterou požaduje Rusko, za neudržitelnou a začalo Moskvě platit méně. Rusko reagovalo pozastavením vývozu ropy.

Témata:  Vladimír Putin Alexandr Lukašenko Rusko Bělorusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy