Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku potichu přibývá lékáren bez antikoncepce, kvůli víře lékárníci nenabízí ani kondomy

Kondomy, ilustrační fotografie
Kondomy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Varšava - V katolickém Polsku roste počet lékáren, které neprodávají antikoncepci. Upozornil na to opoziční list Gazeta Wyborcza. Zatímco ve městech můžete jít ke konkurenci, která se například kondomy nezdráhá nabízet, lidé na venkově mají smůlu.

"Hlásí se nám lékárníci z celého Polska, že by chtěli pracovat v takových lékárnách," řekla deníku Malgorzata Prusaková ze Sdružení katolických lékárníků Polska, které má asi dvě stovky členů. Právě to inzeruje lékárny "respektující svědomí" svých pracovníků.

Asi 15 procent lékárníků podle aktivistky nechce antikoncepci prodávat. "Je to umělý problém, takových lékáren je zanedbatelné promile," tvrdí ale Andrzej Denis z lékárnické komory v Gdaňsku.

Dosavadní zákon upravující činnost lékáren se nezmiňuje o takzvané výhradě svědomí, na kterou se jednotlivec může odvolat, když odmítá vykonávat určitou činnost, neboť by to bylo v rozporu s jeho svědomím. Ale není tam ani zmínka bránící lékárníkům využít právo na svobodu svědomí a víry, zaručené ústavou, argumentuje Prusaková.

Nynější konzervativní vláda ve Varšava v půli února ohlásila, že chce omezit volný prodej antikoncepčních tabletek zvaných "den poté", aby byly pouze na recept. Záměr vyvolal protesty feministek.

Témata:  antikoncepce Polsko lékárny kondomy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy