Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je dlouhodobé užívání antikoncepce bezpečné? Nová studie zmařila naděje vědců

Je užívání antikoncepce bezpečné?
Je užívání antikoncepce bezpečné?
Foto: Pixmac

Moderní antikoncepční pilulky, které mají nižší obsah estrogenu, mají méně nežádoucích účinků než starší antikoncepce. Velká dánská studie však naznačuje, že - stejně jako starší pilulky - i ty nové mírně zvyšují riziko rakoviny prsu, zejména při dlouhodobém užívání.

Výzkumníci zjistili podobné riziko rakoviny prsu u pilulek i nitroděložních tělísek obsahujících progestin, nemohli ale vyloučit riziko ani u dalších forem hormonálních antikoncepce, jako je náplast a implantát,“ píše server The Independent.

Celkové zvýšené riziko však bylo malé, představuje jen jeden případ rakoviny prsu mezi 7 700 ženami užívajícími takovou antikoncepce ročně. Odborníci, kteří přezkoumali výzkum, říkají, že ženy by měly vyvážit tuto zprávu a známé účinky pilulky - včetně snížení rizika jiných nádorových onemocnění.

„Hormonální antikoncepce by měla být stále vnímána jako bezpečná a účinná alternativa pro plánování rodiny," uvedla doktorka JoAnn Mansonová, vedoucí preventivního lékařství na Harvardově nemocnici Brigham a Women's Hospital, která se do výzkumu nezapojila.

Přesto by prý ženy ve věku kolem 40 letech měly zvažovat vysazení takových medikamentů a naopak používat nehormonální nitroděložní tělíska, podstoupit podvázání vaječníků nebo mluvit se svými partnery o vasektomii, myslí se Mansonová.

Studie starších antikoncepčních pilulek prokázaly „čistý přínos pro rakovinu" kvůli snížení rizika rakoviny tlustého střeva, dělohy a vaječníků – a to navzdory zvýšenému riziku rakoviny prsu, uvedla Mia Gaudetová, odbornice na rakoviny prsu.

Mezi odborníky proto panoval optimismus, že novější antikoncepce s nízkými dávkami hormonů by mohla snížit riziko rakoviny prsu, ale tyto výsledky podobné naděje zmařily, přiznala Gaudetová.

Asi 140 milionů žen po celém světě používá nějaký druh hormonální antikoncepce. Výzkumníci analyzovali zdravotní záznamy 1,8 milionu žen ve věku 15 až 49 let v Dánsku, kde národní systém zdravotní péče umožňuje propojení rozsáhlých databází léků na předpis, diagnózy rakoviny a dalších informací.

Výsledky byly zveřejněny ve středu v magazínu The New England Journal of Medicine. Současné a nedávné užívání hormonální antikoncepce bylo spojeno s 20% zvýšením rizika rakoviny prsu. Riziko se dál zvyšuje s delším užíváním - o 9% pokud žena antikoncepci užívá méně než rok, po 10 letech užívání antikoncepce ale toto riziko vzroste až o 38 %.

Výzkumníci nenalezli žádné rozdíly mezi různými typy antikoncepčních pilulek. „Žádný typ hormonální antikoncepce není bohužel bez rizika," uvedla vedoucí autorka studie Lina Morchová z Kodanské univerzitní nemocnice.

Výzkumníci do faktorů ovlivňujících ženu zahrnuli například vzdělání, porody a rodinnou anamnézu rakoviny prsu, ale nebyli schopni vyhodnotit další známé rizikové faktory rakoviny, jako je užívání alkoholu a omezená fyzická aktivita, nebo naopak ochranné faktory jako je kojení.

„Perorální antikoncepce je jako všechny ostatní léky," vysvětluje doktorka Roshni Raoová, která pracuje jako chirurg specializovaný na prsa. „Existují rizika a existují výhody. Pokud máte důvod, abyste ji užívali, je to zcela rozumné,“ uklidňuje ženy.

Témata:  antikoncepce ženy rakovina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy