Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Antikoncepční pilulka "den po" bude v Polsku jen na předpis, opozice mluví o porušování práv žen

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polští poslanci dnes schválili novelu zákona omezující přístup k antikoncepčním tabletám zvaným "den poté". V katolickém Polsku jsou tyto pilulky v souladu s předpisy Evropské unie dosud volně prodejné klientkám starším 15 let, zanedlouho ale budou už jen na lékařský předpis.

Pro zákon, předložený konzervativní vládou premiérky Beaty Szydlové, hlasovalo 242 poslanců, proti bylo 188 zákonodárců a devět se zdrželo.

Zapotřebí bude ještě schválení senátory, ale očekává se hladký souhlas, protože i v horní komoře parlamentu má vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) spolehlivou většinu.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Józefa Szczureková-Żelazková návrh odůvodnila snahou sjednotit předpisy, aby všechny hormonální antikoncepční prostředky byly na recept, protože "mohou negativně ovlivnit zvláště mladý organismus".

Opozice za novelou vidí další krok vládnoucích konzervativců k omezení práv žen. "Lžete, když tvrdíte, že jde o potratové tabletky, že je mladá děvčata jedí po hrstech jako bonbony, že je to zdraví škodlivá antikoncepce. Využíváte lží a parlamentní většiny, abyste odebrali ženám právo rozhodovat o sobě samých," prohlásila na adresu vlády poslankyně Monika Wielichowska z liberální Občanské platformy.

PiS už zabránila financování umělého oplodňování metodou in vitro z veřejných prostředků. Loni na podzim se také pokusila ještě více zpřísnit předpisy omezující umělé přerušení těhotenství, které už beztak patří v Evropské unii k nejtvrdším. Příslušný návrh zákona vláda ale stáhla po masových protestech Polek v celé zemi.

Témata:  antikoncepce Polsko lidé ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy