Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé skupiny Šabáb obsadili město v Somálsku, využili odchodu etiopských vojáků

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Odchodu etiopských jednotek v rámci mise Africké unie v Somálsku (AMISOM) okamžitě využili islamisté z Šabábu a převzali kontrolu nad městem El Bur v částečně autonomním regionu Galmudug v centrálním Somálsku.

"Etiopské jednotky opustily město, a tak nad ním dnes převzal kontrolu Šabáb," řekl ministr pro přístavy a lodní dopravu v Galmudugu Burhaan Warsame.

Po boku etiopských sil působí v rámci AMISOM například keňské a ugandské jednotky, ale i síly z dalších afrických zemí. El Bur bylo pod kontrolou Šabábu do roku 2014, kdy ho dobyly jednotky AMISOM. Většina obyvatel z města po odchodu etiopských vojsk podle somálských úřadů uprchla, takže byl El Bur opuštěn, když nad ním Šabáb převzal kontrolu.

"Převzali jsme kontrolu nad městem, nebyli tam žádní obyvatelé. Po více než tři roky bylo město pod kontrolou etiopských vojsk (...) Jsme si jisti, že se místní vrátí," oznámil příslušník skupiny Šabáb Sheikh Hassan Yaqub, který v oblasti dělá guvernéra. 

Šabáb usiluje o svržení prozápadní vlády a zavedení státu založeném na přísném výkladu islámského práva šaría.

Témata:  Al-Šabáb Somálsko terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy