Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok v Nairobi: Střelci vtrhli do hotelu, auta explodovala

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: pinger.pl

Na luxusní hotel v keňském hlavním městě Nairobi dnes zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb. Z hotelu se ozval výbuch auta naloženém výbušninami a následně sporadická střelba. Počet případných obětí dosud není znám. Informovala o tom agentura AP.

Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky a kanceláře. Několik vozidel před hotelem je v plamenech, lidé jsou odváděni a odnášeni pryč z místa činu. Střelba se ozývala několik minut od prvních zpráv o útoku. Z hotelu vychází černý dým.

BREAKING: Somali Islamist group #AlShabaab claimed to have carried out suicide and gun attack on hotel complex in the Kenyan capital #Nairobi. pic.twitter.com/hFOf2wdJ3M

— Live From Mogadishu (@Mogadishu_News) 15. ledna 2019

Policejní mluvčí Charles Owino řekl, že "poslali jsme na scénu (policejní) příslušníky, včetně protiteroristické jednotky, dosud však nemáme další informace".

Obrněná vozidla, sanitky, bezpečnostní složky i hasiči spěchají na scénu za doprovodu sirén. Policisté odvedli do bezpečí velkou skupinu žen, další lidé se schovávají za kašnami či dalšími přirozenými zábranami. Ve vzduchu létají vrtulníky. Dohořívají zbytky vozidla, které explodovalo u vjezdu do hotelu. Neuniformovaní příslušníci policie se zbraněmi v rukou se připravují vstoupit na scénu.

K činu se přihlásilo militantní islamistické hnutí Šabáb. Útok na první pohled připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi, který se odehrál v roce 2013. Extremisté z Šabábu tehdy vtrhli luxusního nákupního centra, házeli granáty a zahájili několikadenní obléhání policejních sil, které za zebou zanechalo 67 mrtvých.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu.

Témata:  Al-Šabáb Keňa teroristické útoky v Keni

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy