Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk nepřiměl makedonského prezidenta umožnit sestavení vlády

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Skopje - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes v Makedonii neuspěl. Pokusil se přimět k rychlému demokratickému řešení povolební politické krize.

Napsala to agentura APA, podle které prezident Ďorge Ivanov nadále odmítá vládu opoziční sociální demokracie a albánských stran.

Tusk řekl, že do Skopje přivezl vážné poselství Evropské unie. Je prý třeba zabránit etnickému konfliktu. Řešení povolební krize musí podle něj respektovat demokratické zásady. Prodlužování politické nestability ohrozí sbližování Makedonie s EU, dodal bývalý polský premiér.

Ivanov patří k vládnoucím konzervativcům (VMRO-DPMNE). Po prosincových parlamentních volbách odmítá pověřit sestavením vlády sociální demokracii (SDSM), ačkoli ta má spolu se třemi albánskými stranami většinu poslanců.

Prezidentovi vadí, že vláda těchto čtyř uskupení by přiznala větší práva etnickým Albáncům, kteří tvoří asi čtvrtinu obyvatel země.

Témata:  Donald Tusk Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy