reklama

"MZV vyslovuje politování nad tím, že během své účasti na summitu LAS v Jordánsku nebyl prezident Bašír vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu," uvedla česká diplomacie ve čtvrtek na twitteru.

"Je politováníhodné, že takový tweet přichází jen čtyři týdny poté, co český ministr zahraničí (Lubomír Zaorálek) doprovázený oficiální delegací včetně tiskové mluvčí, uskutečnil návštěvu Súdánu, aby vyjádřil díky české vlády za prezidentskou milost, kterou prezident Súdánské republiky Umar Bašír udělil odsouzenému českému občanovi Petru Jaškovi," uvedla ambasáda.

Jašek strávil 14,5 měsíce v súdánských věznicích, tamní úřady ho vinily z protistátní činnosti včetně špionáže. Soud mu vyměřil dvě desítky let ve vězení, nakonec mu udělil milost súdánský prezident a nařídil jeho propuštění. Česká diplomacie od počátku považovala Jaškovo obvinění i odsouzení za neodůvodněné a usilovala o jeho propuštění. Na konci února dopravil do Česka Zaorálek.

Súdánská ambasáda v tiskovém prohlášení také zopakovala, že země neuznává ICC. Vyšetřovatelé soudu podle velvyslanectví nerespektovali mezinárodní právo, když obvinili úřadující hlavu státu. Samotné obvinění Bašíra je podle ambasády nepodložené.

Členy ICC je více než 120 států. Pravomoc ICC ale neuznávají Spojené státy, Rusko, Čína a Izrael. Česká republika se k ICC připojila v roce 2009.

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě.