Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá předvolební diskuze: Macron a Le Penová se hádali kvůli Evropě

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Všech 11 kandidátů na post francouzského prezidenta se včera střetlo v televizní debatě. Jak se dalo čekat, hádali se především centrista Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová.

Z debaty vyšel nejúspěšněji Macron, který byl v bleskovém průzkumu společnosti Elabe vyhodnocen dotázanými diváky jako politik s nejlepším programem ze všech kandidátů a jako druhý nejpřesvědčivější diskutér (s 21 procenty hlasů). Zabodoval také krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon, jehož výkon označilo jako přesvědčivý vůbec nejvíce (25 procent) respondentů. Na třetím místě skončil konzervativec François Fillon, který dokázal přesvědčit 15 procent dotázaných diváků.

"Nacionalismus je válka. Vím to. Pocházím z oblasti, která je plná hřbitovů," řekl Macron předsedkyni krajně pravicové Národní fronty (FN), která chce, aby Francie opustila euro, uspořádala referendum o členství v Evropské unii a omezila imigraci. Macron, který je naopak silně proevropský, pochází z departementu Somme, jenž byl krvavým bojištěm první světové války.

Le Penová, která rovněž čelila výpadům konzervativního kandidáta Fillona, kritiky svým soupeřům oplácela. "Neměli byste předstírat, že jste noví politici, když předkládáte 50 let staré názory," uvedla. "A vy zase opakujete ty samé lži, které jsme čtyřicet let slýchali od vašeho otce," opáčil Macron s poukazem na zakladatele Národní fronty Jean-Marie Le Pena.

Zatímco Macron propagoval volný trh a spolupráci v rámci Evropské unie, Le Penová poukázala na to, že řada zemí nyní přijímá protekcionistická opatření a vyslovila se pro "inteligentní protekcionismus".

"Měl byste si občas promluvit s farmáři, pane Macrone. Naši producenti zeleniny a ovoce říkají, že nedokážou čelit nespravedlivé konkurenci ze strany zemí, kde jsou mzdy v porovnání s našimi čtvrtinové či pětinové," prohlásila Le Penová.

Témata:  Marine Le Pen Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy