Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužití dotací v Česku? Milion korun z evropských dotací skončil v nevěstinci

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Evropská komise prošetřuje případ možného zneužití dotací. Přes milion korun šlo podle německé televizní a rozhlasové stanice MDR na modernizaci penzionu v Pomezí nad Ohří na česko-německé hranici, který je dnes používán jako nevěstinec.

Podle zpravodajského pořadu Exakt šla dotace do rekonstrukce bývalého statku, v němž je dnes zařízení s názvem Partynightclub.

Pořad německé televize v této souvislosti tvrdí, že v Česku je možné evropské dotace získat už po formálně správném podání žádosti. Jejich skutečný účel použití se kontroluje až posléze.

"Případ jasně ukazuje, že se kontrola musí uskutečnit v první vteřině, tam dochází k rozhodujícím chybám, tam se objevují pokusy o podvod," uvedl europoslanec za německou vládní Křesťanskodemokratickou unii (CDU) Peter Jahr. Kauze se patrně bude věnovat i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

O případu už v minulosti informoval server iDnes.cz, podle něhož o dotaci na zateplení fasády a střechy penzionu požádala majitelka budovy Alexandra Vašková v roce 2013. O dva roky později získala dotaci z Programu rozvoje venkova pro rozvoj venkovského cestovního ruchu ve výši 1,061.731 korun. Podmínkou pro vyplacení peněz bylo ale mimo jiné to, že objekt musí sloužit stejnému účelu nejméně pět let. Kvůli nedodržení účelu je musela vrátit.

Témata:  dotace nevěstinec Německo CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy