Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petrohradský hrdina: Řidič metra na útok zareagoval pohotově, zabránil dalšímu umírání

výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Foto: Reprofoto

Moskva - Každý teroristický útok má svého hrdinu, a jinak tomu není ani v případě pondělního výbuchu v petrohradském metru, při němž zemřelo 11 lidí a dalších 50 bylo zraněno. Řidič metra, jehož jeden vagón výbušnina rozmetala, podle vyšetřovatelů zabránil dalším ztrátám na životech.

Vyšetřovací komise zanalyzovala celý průběh pondělního útoku a ocenila jednání řidiče soupravy metra, kterou výbuch bomby zasáhl. Zareagoval totiž jinak, než jak by se předpokládalo.

Řada řidičů by v jeho situaci bezprostředně po útoku vlak zastavila. Podle agentury RIA Novosti ale tento řidič, jehož jméno neuvádí, reagoval ve složité situaci správně. Poté, co mezi dvěma stanicemi exploze zasáhla vagón metra, se rozhodl se soupravou dojet až do stanice.

Podle vyšetřovatelů tím zřejmě zachránil další lidské životy. Cestující totiž nezůstali uvěznění ve vlaku, ale měli možnost jej na stanici opustit a z metra utéct či pomoci raněným. 

Výbuch v petrohradském metru si vyžádal nejméně 11 mrtvých a pět desítek zraněných. Policie sice explozi vyšetřuje jako teroristický čin, nevylučuje ale ani jiné možnosti.

Vagón metra podle policie explodoval před 15:00 místního času (14:00 SELČ) mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla v době exploze plná lidí.

Policie po několika hodinách informovala, že pátrá po dvou osobách. Jedna z nich prý uložila v metru nálož, která později vybuchla. Druhá osoba umístila bombu ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď vosstanija), ta ale nevybuchla.

Témata:  Rusko Petrohrad Rusko teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy