Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea úspěšně otestovala novou raketu dlouhého doletu. Dokáže zasáhnout sousední KLDR

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejská armáda dnes provedla zkoušku nové balistické rakety dlouhého doletu, která je schopna zasáhnout jakýkoli cíl v KLDR.

Oznámila to v Soulu agentura Jonhap. Test rakety s doletem 800 kilometrů byl úspěšný.

Podle jihokorejských armádních zdrojů je zkouška "vážným varováním" severokorejskému sousedovi, který pokračuje navzdory mezinárodním protestům a rezolucím OSN ve zdokonalování jaderného a raketového potenciálu.

Severní Korea ve středu testovala další balistickou raketu, která byla odpálena z východního pobřeží KLDR, uletěla asi 60 kilometrů a spadla do moře. Test odsoudily Jižní Korea i Japonsko; Spojené státy v reakci znovu potvrdily svůj závazek bezpečnostní spolupráce se Soulem i Tokiem.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila. Podle satelitních záběrů je pravděpodobné, že Pchjongjang nyní chystá nový jaderný test.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea rakety Patriot

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy