Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce z roku 1917? Názory na ni stále rozdělují ruskou společnost

Socha V.I. Lenina
Socha V.I. Lenina
Foto: Pixabay

Moskva - Průzkum nezávislého střediska Levada ukázal, že ruská společnost je rozdělena v názorech na bolševickou revoluci, od níž letos na podzim uplyne sto let.

Ruští bolševici v listopadu 1917 násilím převzali moc a po krvavé občanské válce ovládali největší stát světa až do počátku 90. let minulého století.

Většina Rusů je přesvědčena, že bolševický převrat zahájil novou éru v dějinách národů Ruska a otevřel dveře k sociálnímu a hospodářskému rozvoji. Pětina považuje revoluci za omyl a šest procent za katastrofu.

Podle 20 procent dotázaných bylo povstání bolševiků důsledkem spiknutí nepřátel ruského národa, podle 19 procent projevem extremismu politických dobrodruhů.

Devětašedesát procent Rusů připouští, že revoluce vážně poškodila pravoslavnou církev. Podle poloviny dotázaných uškodila ruskému venkovu a ruské kultuře.

Z osobností revoluční doby má největší sympatie bolševický vůdce Vladimir Lenin (26 procent). 24 procent Rusů obdivuje jeho diktátorského nástupce Josifa Stalina a 16 procent šéfa bolševické tajné policie Felixe Dzeržinského.

Témata:  Rusko průzkumy historie Vladimír Iljič Lenin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.