Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K etnickým čistkám muslimských Rohingů nedochází, tvrdí vůdkyně Barmy Su Ťij

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij v rozhovoru s BBC popřela, že v její zemi dochází k etnickým čistkám muslimských Rohingů. Barmské úřady je považují za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády.

V posledních měsících uteklo z Barmy do Bangladéše v důsledku vojenských operací v této oblasti na 70.000 Rohingů. Vojenský zásah loni v říjnu spustily vraždy devíti policistů, z nichž úřady převážně buddhistické Barmy viní Rohingy.

Redaktor BBC Fergal Keane se zkušenostmi ze Rwandy a Balkánu v rozhovoru konstatoval, že Su Ťij nemá pod kontrolou armádu ani ozbrojené složky a ty mohou - jakmile začnou boje - postupovat, jak se jim zlíbí, tedy i znásilňovat, drancovat a mučit.

Politička odvětila, že armáda nemá právo tyto násilnosti páchat, ale také připomněla, že podle ústavy spadají vojenské záležitosti do kompetence armády. Zmínila také, že se snaží dosáhnout kontroly nad armádou i nové federální ústavy.

Mezinárodní společenství ovšem nejvíce zneklidňuje skutečnost, že Su Ťij, která proslula jako bojovnice za lidská práva, armádní tažení proti muslimským Rohingům přechází mlčením.

Na otázku, zda chce vejít do paměti jako laureátka Nobelovy ceny za mír, která pominula etnické čistky ve vlastní zemi, odpověděla: "Nemyslím si, že dochází k etnickým čistkám." A dodala: "Myslím si, že pro označení toho, co se děje, je to příliš silný výraz."

Podle Su Ťij problémy v Arakanském státě nepochybně existují, situace je ale složitější. "Domnívám se, že se tam děje spousta násilností - také muslimové zabíjejí jiné muslimy, pokud jsou přesvědčeni, že spolupracují s úřady," řekla. Slíbila, že Barma přivítá všechny uprchlíky, kteří se vrátí, a ti budou v bezpečí.

Témata:  Barma Aun Schan SuŤij muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy