Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci chtěli utéct do Norska, skončili v ruském vězení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Moskva - Soud v Murmansku poslal íránský pár za pokus přejít hranici do Norska na pět měsíců do vězení. Trest si již de facto odpykali, brzy je tak čeká vyhoštění z Ruska.

Behnáma Alborzjána, jeho ženu Rokju Ahmadjánovou a jejich dcerku zastavila ruská pohraniční stráž loni 10. listopadu v noci, když chtěli nelegálně přejít hranici do Norska, uvedla agentura AFP. Po dobu pobytu rodičů ve vazbě bylo jejich dítě v sirotčinci.

V roce 2015, kdy vrcholil příliv uprchlíků do Evropy, použilo severní trasu přes rusko-norskou hranici 5500 lidí. Kvůli zákazu překračovat hranici mezi Ruskem a Norskem pěšky si migranti pořizovali jízdní kola a na nich pak na norskou stranu přejížděli.

Norský parlament původně rozhodl, že ty, kdo měli před vstupem do Norska povolení k pobytu v Rusku, bude Norsko posílat okamžitě zpět bez posouzení jejich žádosti. Později se ale Norsko rozhodlo, že s vyhošťováním přestane, protože Moskva posílala vyhoštěné Syřany zpět do válečné Sýrie.

Témata:  uprchlíci Rusko Norsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy