Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostou londýna by mohl být muslim. Favoritem je Sadiq Khan

Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Favoritem ve čtvrtečních volbách londýnského starosty je muslim Sadiq Khan (45), kandidát opozičních labouristů.

Pokud se předpovědi potvrdí a Khan porazí konzervativce Zaka Goldsmithe (41), stane se prvním muslimem v čele západního velkoměsta.

Podle průzkumů vede Khan před  Goldsmithem až o 20 procentních bodů. Jeho vedení není neočekávané nejen proto, že Londýn spíše tíhne k labouristům, ale i proto, že z 8,6 milionu obyvatel kosmopolitní metropole asi osminu tvoří muslimové. Stejně tak 55 procent Londýňanů patří do kategorie "nebělošští Britové", připomněly Financial Times. Asi 35 procent obyvatel města, kde se prý mluví asi 300 jazyky, se narodilo v zahraničí.

Vítěz bude teprve třetím starostou Londýna v moderní historii. Poprvé se starosta volil v roce 2000, kdy vyhrál labourista Ken Livingstone. Po něm od roku 2008 město vedl konzervativní excentrický politik Boris Johnson. Starosta kontroluje rozpočet ve výši 16 miliard liber (550 miliard korun), má velký volební mandát, viditelnost a politický vliv překračující skutečné pravomoci.

Khan je synem pákistánského řidiče autobusu, narodil se spolu se sedmi bratry a sestrami v sociálním bytě v jiholondýnském Tootingu, stal se právníkem zaměřeným na lidská práva a nyní zastupuje svou rodnou čtvrť v parlamentu. Goldsmithův otec James byl úspěšný finančník a založil protiunijní stranu Referendum. Zac Goldsmith chodil do elitní školy v Etonu, tradičně se zaměřuje na ekologická témata a byl šéfredaktorem časopisu Ecologist.

Přes odlišné osobnosti kandidátů jsou jejich postoje k volebním tématům poměrně blízké. Ceny domů, které se stávají pro většinu Londýňanů nedosažitelné, jsou i důsledkem úspěchu města přitahujícího milionáře z Číny, Ruska a Blízkého východu, kteří zde investují do bytů a domů.

Obyvatel Londýna rychle přibývá i proto, že se sem stěhuje hodně lidí z ostatních zemí EU. Imigrace je velkým tématem v kampani před červnovým referendem o setrvání Británie v EU.

Vzhledem ke kosmopolitnímu charakteru Londýna nebylo náboženství dlouho předmětem kampaně. Teprve její závěr poznamenala kontroverze kolem Goldsmihtova obvinění Khana, že se několikrát objevil na několika veřejných událostech s radikálním imámem Sulimanem Ghanim a opakovaně poskytoval "platformu, povzbuzení a krytí" extremistům. Goldsmithe v tomto směru podpořil i premiér David Cameron.

Khan to odmítl s tím, že celý život bojoval s extremismem a obvinil Goldsmithe, že chce strašit Londýňany. Khanovu pozici navíc minulý týden ztížil jeho předchůdce Livingstone, a to svými kontroverzními výroky o Adolfu Hitlerovi a sionismu. Khan se od nich distancoval, ale připustil, že by ho mohla aféra poškodit.

Témata:  Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy