Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros je extrémně nebezpečný. Chce zrušit státní hranice, nebere si servítky Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že konzervativci „musí bojovat“ proti mezinárodní kampani miliardáře a filantropa George Sorose. Ten chce podle Orbána zrušit státní hranice.

„Mezinárodní azylové právo jasně stanoví, že nikdo na světě nemá právo zvolit si, kde chce žít. Každá země má své vlastní obyvatelstvo. Lidé, kteří chtějí žít někde jinde, než kde se narodili, ale potřebují souhlas lidí, kteří tam žijí,“uvedl Orbán pro Kossuth Radio.

„Pokud někdo chce žít v Maďarsku, musí požádat o povolení maďarský národ. Nemůže existovat mezinárodní princip, norma, soud nebo organizace, která říká, že nezáleží na tom, co si maďarští lidé myslí o jejich zemi a o tom, s kým chtějí žít, a že někdo jiný bude rozhodovat za nás. To není možné,“ uvedl v souvislosti s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého Maďarsko musí zaplatit náhradu dvěma deportovaným migrantům z Bangladéše.

„Neexistuje žádný takový mezinárodní princip. Nicméně existuje dobře zavedená mezinárodní kampaň, která probíhá již více než deset let. Je spojena se jménem George Sorose a snaží se dokázat, že hranice nedávají smysl, a že národy nemají právo rozhodovat o tom, s kým chtějí ve vlastní zemi žít,“ tvrdí maďarský premiér.

Teorie o otevřených hranicích jsou podle něj „koncipovány v Sorosově dílně“, tyto myšlenky pak podle něj infiltrovaly celou řadu mezinárodních institucí. „Musíme tyto bitvy bojovat. Musíme proti nim argumentovat. Musíme zajistit jejich transparentní provoz a musíme dát jasně najevo, že často nejde o principy lidských práv, ale o chamtivost a migrační byznys,“ tvrdí Orbán.

Šéf vládní strany Fidesz také pěl chválu na „mladé Maďary v uniformách armády a policie hájící bezpečnost maďarského lidu v obtížných situacích“ na hranicích a naopak kritizoval proimigrační nevládní organizace. Ty tvrdí, že tito hlídači nedělají svou práci řádně. Ve skutečnosti jsou to prý „vlci v lidské podobě, kteří mají radost z fyzického zneužívání migrantů, kteří přicházejí“.

Podle Orbána je to ale „monstrózní lež“. Neziskové organizace podle něj podkopávají „důkladnou a účinnou migrační politiku za pomoci cizích peněz a netransparentního financování“.

„Po tom všem, jaký je smysl těchto mladých Maďarů bránících maďarské hranice, pokud mezinárodní sítě otevřou všechny druhy právních mezer? Proč zadržují nelegální migranty překračující hranice, proč riskují svou vlastní fyzickou bezpečnost, pokud tyto sítě v Budapešti v Bruselu zrádně využívají právní mezery?“ zajímalo premiéra.

„Musím říci, že podle mého názoru je tato situace morálně neudržitelná. Tyto nevládní organizace nejsou organizace občanské společnosti. Nemají nic společného s organizacemi občanské společnosti - šmelinaří na náš účet. To je to, co se děje. Je to migrační byznys,“ dodal.

Budapešť proti Sorosovi bojuje dlouhodobě. Maďarský parlament také v úterý schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil právě Soros. Orbán opakovaně Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku. Orbán přitom sám v minulosti pobíral od Sorose stipendium.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko George Soros

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy