Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem ve Stockholmu zřejmě stojí 39letý uzbecký příznivce IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Stockholm - Muž podezřelý z pátečního teroristického útoku ve Stockholmu je údajně 39letý Uzbek, který sympatizuje s radikální organizací Islámský stát (IS). Uvádí to na svém webu švédský list Aftonbladet.

Stockholmská prokuratura předtím oznámila, že první ze dvou mužů, kteří byli v souvislosti s najetím kamionu do lidí zadrženi, je vyšetřován pro podezření z vraždy v rámci teroristického útoku. Policie ho zadržela již v pátek na severním stockholmském předměstí Märsta. Muž má drobná zranění.

Švédská veřejnoprávní televize SVT dnes uvedla, že druhého podezřelého dopadla policie na severozápadním předměstí švédské metropole Hjulsta.

Švédský premiér Stefan Löfven v pátek oznámil, že úřady s okamžitou platností zavedly kontrolu na hranicích, které se v příštích deseti dnech dotknou všech osob, které se chystají zemi opustit. Opatření se může prodloužit o dalších 20 dnů.

"Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku," prohlásil šéf švédské vlády. "Tyto druhy činnosti nikdy neuspějí. Víme, že naši nepřátelé jsou tito brutální vrazi, a nikdo jiný. Náš vzkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnout našim životům, nikdy nevyhrajete," dodal Löfven.

Muž zatčený v pátek v souvislosti s atentátem ve Stockholmu je podezřelý z toho, že řídil nákladní auto, kterým najel do davu lidí v centru města. Uvedla to dnes podle agentury Reuters švédská policie.

"Dotyčný muž byl zatčen jako pachatel ... jde o řidiče," uvedl policejní mluvčí Lars Byström. Útok si vyžádal podle posledních údajů čtyři mrtvé a 15 zraněných. Policie muže zatkla v pátek večer na severním předměstí Stockholmu kvůli podezření, že spáchal teroristický čin.

"Nemůžeme vyloučit, že budou zadrženi i další lidé, nicméně nic nenaznačuje tomu, že by hrozilo nějaké nebezpečí," řekl rozhlasové stanici SR policejní mluvčí, uvedla agentura DPA.

Témata:  Švédsko teroristický útok ve Švédsku Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy