Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump udělal obrovskou chybu? Jeho příznivci hodnotí útok v Sýrii

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Trump vydal rozkaz k útoku v Sýrii. Své rozhodnutí odůvodnil chemickým útokem ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib. Trump za jednoznačného viníka útoku označuje syrského prezidenta Bašara Asada, který podle něj překročil „červenou linii.“ Reakce na jeho krok jsou různé. Pro některé se tímto krokem Trump přihlásil k tradici americké morální politiky. Jiní však varují, že tím pouze prodlouží syrskou válku, uvádí Middle East Eye. Jisté je, že útok proti Asadovi bude mít dopad na vztahy USA a Ruska.

Během své kampaně Trump prohlásil, že nebude chtít vstoupit do žádného blízkovýchodního konfliktu. Tvrdě kritizoval americké zapojení do války v Iráku a ještě minulý pátek tvrdil, že Asadova přítomnost v regionu je „politickou realitou.“ V roce 2013 dokonce Trump naléhal na Obamu, aby neútočil v Sýrii. Taktéž tvrdil, že Obama pro musí mít pro tento krok potvrzení od Kongresu. Obama nakonec do Sýrie nevtrhl, ačkoliv jej jestřábové (označení pro americké politiky vyzývající k militantním akcem) nutili tak učinit. Jestřábové Obamovi vyčítali, že používá neudělený souhlas Kongresu jako výmluvu, proč nedělat nic.  

Nyní se zdá, že Trump odstoupil od svých předvolebních slibů a podlehl jejich volání do zbraně. Podle magazínu The National Interest, jestřábové prezentují spor v Sýrii jako politické melodrama, s Asadem jako arcinepřítelem, který má být zničen. Syrští rebelové jsou naopak považováni za síly dobra a svobody, bojující za demokracii. To je však poněkud zjednodušený obraz, upozorňuje The National Interest. Některé skupiny bojující proti Asadovi mají napojení na teroristické skupiny, jako Fronta an-Nusrá, bývalá pobočka Al-Káidy v Sýrii. Trump sám řekl během kampaně, že nechápe, proč by USA měly podporovat syrské rebely, když o nic neví.

Trumpův krok rozdělil americké zákonodárce. Senátor Rand Paul kritizoval zapojení USA do konfliktu, které podle jeho slov „neučiní USA bezpečnějšími.“ Prezident Trump měl podle něj následovat formální postup a požádat o svolení k vojenské akci Kongres. Demokratický kongresman Ted Lideu s Paulem souhlasí. Trump podle něj zradil své sliby z kampaně. Naproti tomu demokratický senátor Bill Nelson krok schvaluje. Stejně tak senátor Tim Kaine, který však považuje Trumpovo nepožádání Kongres o souhlas za „protiprávní.“

Trumpovi příznivci z řad tzv. alternativní pravice jsou Trumpovým krokem upřímně pohoršeni. Mike Cernovich, vůdčí postava tohoto hnutí na sociálních sítích, napsal na Twitteru, že „ Trumpova základna podporovatelů zmizí, pokud půjde do války v Sýrii.“ Tvůrce kampaně #TrumpCup (kampaň Trumpových příznivců proti kavárenské síti Starbucks), Baked Alaska napsal: „Nechceme válku v Sýrii. Nevěřte syrskému hoaxu, my se musíme soustředit na naši vlastní zemi právě teď. Amerika na prvním místě (America First).“

Obavy panují ohledně toho, zda Trumpova intervence do syrské války je odůvodněna i jinak než pouhým emocionálním rozhořčením, a zdá má vůbec nějaké dlouhodobější plány, jak vyšetřit syrskou krizi. Tři úřednicí z ministerstva obrany řekli serveru BuzzFeed News, že nemohou přijít s odpovídající vojenskou akcí, když neví, čeho chce Trump v Sýrii dosáhnout – jestli chce pouze zabránit Asadově režimu, aby používal chemické zbraně nebo zda chce přímo změnu režimu. Podle nich Asad mohl uspořádat útok, aby vyzkoušel Trumpovu reakci. New York Times podotýkají, že z vojenské intervence USA proti Asadovi  a následného nestability v Sýrii může těžit IS, jehož vykořenění je jedním z hlavních cílů Trumpovy administrativy. 

Budoucnost rusko-amerických vztahů

To, zda americké útoky v Sýrii budou jednorázovou aktivitou nebo zda budou následovat další akce, rozhodne konečný ruský postoj vůči USA, tvrdí Al-Džazára. Trump během kampaně zdůrazňoval nutnost spojenectví s Ruskem v Sýrii v souvislosti s bojem proti IS. Jeho poslední kroky však tento proces dost problematizují. Putin označil americké bombardování základny v Sýrii jako agresi vůči svrchovanému státu. Putin se bude zřejmě snažit zvýšit tlak na USA, aby od upustily od svého záměru uskutečnit vojenské akce proti jejich blízkovýchodnímu spojenci, domnívá se Matthew Schmidt, expert na Rusko a národní bezpečnost z University of New Haven. Pokud by Washington začal přepravovat do Sýrie posádku, Rusové by je mohli odhalovat na radaru a naznačit jim tak, že by je mohli kdykoliv sestřelit, kdyby chtěli.

Zástupce velvyslance Vladimir Safronkov upozorňuje, že celá pozice Západu je postavená na nevěrohodném svědectví skupin jako jsou s teroristy spojené Bílé přilby. RT uvedla možnost, že pravým, ačkoliv nepřímým viníkem byla Fronta an-Nusrá, jejíchž manufaktura chemických zbraní byla zasažena syrskými leteckými silami. Díky tomu se uvolnily nebezpečné toxické látky a způsobily ono utrpení, jehož obraz donutil Trumpa konat. Podle Schmidta Putin vnímá toto rozhodnutí založené na emocích jako slabost. Trump není šachový hráč, ale Putin ano. „ Putin vidí Trumpa jako někoho, koho může obehrávat, ne jako někoho, s kým si může hrát, protože Trump prostě není na jeho úrovni strategických her,“ tvrdí Schmidt.

Témata:  Donald Trump Sýrie plynový útok v syrském Idlibu útok USA na Sýrii

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy