Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká diplomacie jedná o návštěvě tureckého ministra zahraničí, hledá se vhodný termín

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na oficiální návštěvu ČR by měl přijet šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. Přesný termín zatím nebyl stanoven. Praha nyní s Ankarou řeší případ dvou českých občanů zadržených v Turecku kvůli podezření z příslušnosti ke kurdské milici YPG.

"Návštěva tureckého ministra do ČR se připravuje. Termín se hledá," řekla ČTK mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. "Bližší informace poskytneme, až bude z turecké strany potvrzen termín," doplnila.

Důležitým tématem česko-tureckých jednání v poslední době je osud dvou českých občanů zadržených v Turecku. Tamní prokuratura pro ně požaduje sedm a půl až 15 let vězení. Vedle toho Praha a Ankara řeší osud rozestavěné turecké elektrárny Yunus Emre.

Server HlídacíPes.org upozornil na napjaté vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií. Ministra Çavuşoglua nevpustilo na své území Nizozemsko. Tamní úřady a vláda tím bránily v politické agitaci u tureckých emigrantů na nizozemském území. Podobně se vůči Turecku zachovalo Německo.

16. dubna se bude konat referendum o změně turecké ústavy. Jestliže projde, bude v Turecku zavaden prezidentský režim. Současná hlava státu Recep Tayiip Erdogan tak získá ještě víc pravomocí.

Témata:  Turecko Česká republika Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Mevlüt Çavuşoglu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy