Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude exsenátor Novák vydán do Česka? Německé státní zastupitelství už podalo žádost

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín – Zpracování případu bývalého českého senátora Alexandra Nováka ze strany vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem skončilo. Úřad požádal vrchní zemský soud, aby potvrdil přípustnost jeho vydání do České republiky. 

Německý soud rozhodne zřejmě v nejbližší době. Novák v Česku čelí obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací. Expolitika zadržela německá policie 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu. Začátkem ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby, kterou v únoru prodloužil.

Novák odmítl zjednodušené řízení, proto musí nyní tento soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka. „Náš úřad podal žádost, aby vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem vydání prohlásil za přípustné," sdělil dnes ČTK mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu Alexander Badle.

Novákovo obvinění se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Jedenašedesátiletý Novák, který má i německé občanství, byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku.

Témata:  Alexandr Novák Německo soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy