reklama

Mayová i Merkelová vyjádřily americké akci podporu a souhlasily s Trumpovým názorem, že je důležité hnát k zodpovědnosti za údajný plynový útok syrského prezidenta Bašára Asada, uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Prezident Trump nařídil v pátek ostřelování letecké základny Šajrát, z níž podle Washingtonu v úterý startovala syrská vládní letadla s chemickými zbraněmi. Těmi podle Spojených států syrský režim zaútočil na město Chán Šajchún, kde pak po otravě plynem zemřelo přes 80 lidí.

Syrská vláda tvrdí, že nepoužila otravný plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů. Trump nevyloučil další útoky proti Sýrii. "Pohled na lidi otrávené plynem a bombardované chemickými zbraněmi nás ujistil, že v případě podobné akce necháváme otevřenou možnost dalšího zásahu," uvedl v pondělí mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Americký ministr obrany Jim Mattis prohlásil, že při útoku USA přišlo syrské letectvo o dvacet procent strojů. "Syrská vláda ztratila schopnost použít leteckou základnu Šajrát a v tuto chvíli nemůže ani startovat z tamní ranveje," dodal. Jeho prohlášení kontrastuje s pátečními informacemi ruské televize, která přinesla i záběry zničené základy a podle níž byla ranvej poškozena jen mírně.