Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání exsenátora Nováka do Česka? Německý soud rozhodne nejdříve na konci dubna

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Německý soud o případném vydání Alexandra Nováka (61) do ČR nerozhodne před 28. dubnem. Exsenátor za ODS a jeho právní zástupci se do té doby mohou vyjádřit k žádosti německého státního zastupitelství, aby soud potvrdil přípustnost vydání do Česka.

Nováka, který je obviněn v kauze ROP Severozápad, zadržela německá policie 24. prosince 2016 na letišti ve Frankfurtu. Začátkem ledna 2017 ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby, kterou v únoru prodloužil.

Protože Novák odmítl zjednodušené řízení, musí nyní tento soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka. Příslušnou žádost mu nedávno doručilo vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu.

Ještě předtím než frankfurtský soud rozhodne ve věci Novákova vydání, bude posuzovat, jestli je nutné, aby byl nadále ve vydávací vazbě. O jejím dalším trvání, nebo ukončení musí podle mluvčí rozhodnout do 21. dubna.

Novák, který má i německé občanství, byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil.

Témata:  Alexandr Novák soudy Německo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy