Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ukrajinské diplomacie varoval před propagandou. Moskva vynakládá velké peníze, vytváří paralelní realitu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kyjev - Ministři zahraničí Česka, Slovenska a Maďarska Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó dnes jednali v Kyjevě o situaci na východě Ukrajiny a o reformním úsilí kyjevské vlády. Jejich ukrajinský kolega Pavlo Klimkin po schůzce uvedl, že státy EvU a Východního partnerství musejí zesílit boj proti ruské propagandě, na kterou Moskva vynakládá "ohromné peníze".

Rusko podle Klimkina svou propagandou vytváří "paralelní realitu", a vede tak válku proti celému prostoru EU. "Proti ruské propagandě a vytváření lživých zpráv je proto třeba bojovat usilovněji," řekl ukrajinský ministr.

Podle webu českého ministerstva zahraničí bylo cílem ministerské návštěvy potvrdit zvláštní vztahy východního křídla EU s Ukrajinou a vyjádřit podporu územní jednotě Ukrajiny. Politici také přijeli do Kyjeva podpořit reformní úsilí, protože Ukrajina je "klíčem k udržení kredibility politiky Východního partnerství", uvádí Černínský palác.

Členy Východního partnerství jsou postsovětské státy Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán.

Trojice středoevropských ministrů se ještě dnes vydá z Kyjeva do Varšavy ke středečnímu jednání šéfů diplomacie visegrádské čtyřky a států Východního partnerství za účasti ministrů zahraničí Švédska, Chorvatska, Rumunska, Malty a Estonska.

Témata:  Ukrajina Visegradská čtyřka Lubomír Zaorálek Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy