Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská vesnice zakázala mešity a burky. Ústavní soud byl ale proti a nařízení zrušil

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Budapešť - Jihomaďarská vesnice Ásotthalom si loni v listopadu kvůli migrační krizi odhlasovala zákaz mešit, burek a zahalujících šátků. Ústavní soud dnes toto rozhodnutí zrušil.

Nejvyšší justiční instance Maďarska dospěla k závěru, že opatření porušuje ústavou zaručené svobody slova a náboženského vyznání.

Podle starosty Ásotthalomu Lászlóa Toroczkaie bylo schválení příslušné vyhlášky motivováno ochranou "společnosti a tradic" obce před jakýmkoli plánem EU na rozmístění žadatelů o azyl mezi svých 28 členských států.

Ásotthalom leží u samé hranice se Srbskem a je velkou vstupní branou pro migranty na takzvané balkánské trase. Toroczkai hned od počátku důrazně podporoval stavbu plotů na maďarských hranicích.

Na základě nového zákona v Maďarsku od 28. března zadržují všechny žadatele o azyl ve dvou kontejnerových táborech u hranice se Srbskem, a to až do definitivního vyřízení jejich žádostí. Opustit tábory u obcí Röszke a Tompa by migranti mohli pouze směrem do Srbska nebo Chorvatska. Za jižní hranice Maďarska bude policie moci deportovat i ty běžence, které zadrží na území státu bez povolení opustit záchytný tábor. Nové zákonné opatření o zadržování v táborech na hranici se týká i nezletilých ve věku 14 až 18 let, kteří přijdou do země bez doprovodu dospělého.

Témata:  Maďarsko muslimové uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy