Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomisař přirovnal Trumpa k "chuligánským autokratům" Ruska a Turecka

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Brusel - Německý eurokomisař Günther Oettinger a spolustraník kancléřky Angely Merkelové má na svém kontě další ostrý výrok. Rusku a Turecku podle něj vládnou chuligánští autokraté a totéž možná částečně platí také o Spojených státech.

Oettinger hovořil na akci začínajícího Evropského sboru solidarity, jenž chce zapojit mladé Evropany do solidárních dobrovolnických či zaměstnaneckých prací při řešení problémů EU.

"Evropský projekt je 60 let starý, ale zůstává projektem budoucnosti, neboť mírová unie, hodnotové společenství, to vše je důležitější než kdykoliv předtím," dodal Oettinger.

"Ve světě, jenž ve stále více regionech upadá do zmatku a který se skládá ze stále více hlasitých a chuligánských autokratů, v Ankaře, v Moskvě, možná dokonce v jednom křídle Bílého domu ve Washingtonu, potřebujeme stabilitu, potřebujeme bezpečné hodnoty a více solidarity v Evropské unii než kdykoliv předtím," prohlásil dále eurokomisař.

Oettinger loni v říjnu vzbudil rozruch svými výroky na adresu EU, žen, homosexuálů, belgických Valonů a Číňanů. "Devět mužů, jedna strana, žádná demokracie. Žádné ženské kvóty, žádná žena, důsledně," řekl tehdy o čínské vládní delegaci, která přijela do Bruselu. "A co my (v EU)? Brzy budeme mít více výborů než obyvatel," rýpl si. Po kritice se ale omluvil.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Günther Oettinger

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.