Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je ráj podvodníků? Země loni přišla o rekordních 200 miliard rublů

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - Finanční podvody loni tvořily 76 procent všech trestných činů v Rusku a země při nich přišla o rekordní částku 200 miliard rublů (asi 88 miliard Kč). Kritice čelí především centrální banka.

Počet finančních podvodů v Rusku roste už od roku 2014, kdy země utrpěla škodu bezmála 54 miliardy rublů (asi 23 miliard Kč), informuje list Kommersant. V roce 2015 to bylo až 125 miliard rublů (55 miliard Kč).

Největší podíl na škodách nesou fingované bankroty bank. V letech 2015 až 2016 ruská centrální banka zrušila licenci 217 úvěrovým organizacím, což mělo za následek zvýšení počtu úmyslných bankrotů.

Návrat ukradeného majetku přitom závisí na efektivní spolupráci centrální banky a agentury pro pojištění vkladů s ministerstvem vnitra. Jejich postupy však ministerstvo v minulosti několikrát kritizovalo.

"V mnoha případech problémy úvěrových institucí rostou během let, přesto však tyto podniky úspěšně procházejí kontrolami centrální banky. Ta zřejmě problémy nevidí, nebo na ně nereaguje," řekla na začátku roku 2016 Valentina Matvijenková, šéfka horní komory ruského parlamentu.

Centrální banka má ale jen omezené pravomoci. "Banka sice jako jediná organice může sledovat transakce všech úvěrových organizací, nemá však právo zasahovat do jejich provozní činnosti," řekl právník Timur Chutov. Vedení centrální banky tak chce prosadit zákony, které by jí umožnily porušit bankovní tajemství a předat potřebné dokumenty k prošetření policii.

Témata:  Rusko podvod ekonomika Ruský rubl (RUB)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy