Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce omezit prostituci, pokutuje za nákup sexu

Prostituce
Prostituce
Foto: Pixabay

Paříž - Od dubna 2016 platí ve Francii zákon, který trestá klienty prostitutek. Za tu dobu bylo už pokutováno přes 900 osob. Proti normě se lehké ženy bouří a už vyšly do ulic.

Za vyhledávání sexuálních služeb již podle charitativního sdružení Koalice za zrušení prostituce (CAP) bylo potrestáno 937 osob. Většinou šlo o okamžité pokuty ve výši 150 až 500 eur (4000 až 13.000 korun), přestože zákon připouští maximální postih až 1500 eur (40.000 korun). Za opakované prohřešky může viník zaplatit až 3750 eur (100.000 korun).

Šéf organizace CAP Grégoire Théry agentuře Reuters řekl, že ve Francii si prostitucí vydělává 30.000 až 40.000 osob, z nichž téměř 90 procent tvoří oběti obchodu s bílým masem. Přes 80 procent prostitutek ve Francii pochází ze zahraničí, nejčastěji z Bulharska, Rumunska, Číny a Nigérie.

"Cílem (zákona) je omezit prostituci, pasáctví a obchodování s lidmi na území Francie. Zamezit utlačování obětí a zbavit vykořisťovatele beztrestnosti," komentoval rok starý zákon Théry.

Proti zákonu se v sobotu 8. dubna protestovalo v Paříži:

Některé sexuální pracovnice si podle francouzských médií stěžují na horší pracovní podmínky a také na agresivnější klienty. "Klientů ubývá a ti, kteří zbyli, se snaží situace využít. Smlouvají, nebo odcházejí bez placení," řekla deníku Le Parisien Françoise Gilová, předsedkyně organizace Bus de femmes, která pomáhá francouzským prostitutkám.

S pokutováním lidí platících za sex přišlo jako první Švédsko již v roce 1999. Česká republika patří do skupiny zemí, které prostituci jako takovou nekriminalizují, postihují však kuplířství a obchod s bílým masem, podobně jako Slovensko, Polsko či Británie.

Témata:  prostituce Francie zákony

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy