Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdržte se provokací, apeluje Rusko na washington a Pcchjongjang. Kim pohrozil USA zpustošením

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Peking/Pchjongjang - K rostoucímu napětí na Korejském poloostrově se dnes vyjádřilo také Rusko. Kreml přes svého mluvčího Dmitrije Peskova vyzval všechny strany ke zdrženlivosti, upřednostňuje diplomatické řešení situace. Čína dnes varovala, že konflikt v Severní Koreji může propuknout každým okamžikem.

"Vyzýváme všechny země ke zdrženlivosti, vyzýváme všechny země k tomu, aby se zdržely všech možných provokativních akcí," řekl Peskov.

NBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj z amerických zpravodajských služeb uvedla, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o přípravách na pokusný jaderný výbuch.

Podle Číny je třeba zastavit napětí kolem KLDR, než dosáhne "nezvratného a nezvladatelného" stavu. S ohledem na americké nálety na Sýrii není podle Pekingu pochyb o tom, že by nový americký prezident neváhal sáhnout ani po použití síly, pokud to podle jeho mínění bude situace vyžadovat.

"Kdokoli, kdo vyvolá konflikt na Korejském poloostrově, za to zaplatí značnou cenu," varoval čínský ministr zahraničí. Jeho prohlášení následovalo den poté, co Trump uvedl, že o "severokorejský problém bude postaráno". "Apelujeme na všechny strany, aby se zdržely vzájemných hrozeb a provokací, ať už slovy nebo činy," dodal Wang I.

Americká letadlová loď Carl Vinson s 60 letouny a 5000 členy posádky míří do konfliktní oblasti v doprovodu dvou torpédoborců a jednoho křižníku vybavených balistickými střelami a dalších bojových plavidel. V neděli zahájí americký viceprezident Mike Pence v Jižní Koreji desetidenní cestu po Asii.

Severní Korea mezitím USA odsoudila za to, že do oblasti přesouvá "značnou strategickou jadernou sílu", čímž ohrožují mír a bezpečnost na Korejském poloostrově. Mluvčí severokorejského Ústavu pro odzbrojení a mír při ministerstvu zahraničí vydal prohlášení, v němž USA odsoudil za nálety na Sýrii.

Severokorejská armáda dnes pohrozila, že nemilosrdně zpustoší Spojené státy. "Naše nejtvrdší protiopatření proti USA a jejich poddaným silám budou přijata tak nemilosrdným způsobem, že nedovolí agresorům, aby přežili," citovala pak agentura KCNA severokorejskou armádu.

Témata:  Rusko Severní Korea Čína USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy