Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Trump Boží odpovědí na modlitby křesťanů? Stará se více o děti muslimů než křesťanů, zní kritika

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Když během prezidentské inaugurace Donalda Trumpa začalo pršet, reverend Franklin Graham to interpretoval jako znamení Božího požehnání. V prezidentských volbách pro něj volilo 81% bílých evangelíků. Trump dal jasně najevo, že chápe svou roli jako obránce a ochránce křesťanství. V posledních měsících ale roste počet těch křesťanů, kteří s Trumpovou politikou a osobou nesouhlasí.

V americké společnosti mají velké slovo konzervativní křesťanské kruhy. Trump si získal jejich část svými sliby, že bude „respektovat a bránit křesťanské Američany," kteří mají být v „obležení." Konzervativní křesťané v Americe se cítí být ohroženi moderní liberální kulturou, dovolující a v jejich očích dokonce oslavující svazky stejných pohlaví, změnu pohlaví nebo potraty. Podle této části amerického křesťanstva jsou takové zásahy do lidské přirozenosti narušením osvědčených, pravých, konzervativních hodnot a Božího řádu na zemi.

V tzv. kulturních válkách mezi americkými konzervativci a liberály představoval Trumpův nástup k moci velkou posilu pro konzervativní tábor. Trump si získal své konzervativní křesťanské příznivce tím, že podepsal protipotratový dekret (na sociálních sítích se velmi řešila fotka, na které je zachycen Trump, jak podepisuje dekret obklopen samými muži). Dalším krokem, kterým potěšil tuto část svých příznivců, bylo zrušení Obamových ochran pro transgender studenty. Jeho evangelická poradkyně, Michele Bachmannová, za tento krok nadšeně označila Trumpa za Boží odpověď na modlitby křesťanů, aby jim ulevil od rostoucího vlivu LGBT komunity. Bachmanová v jednom rozhovoru dokonce nazvala Trumpovi oponenty Antikristem, uvádí Christian Post.

Trump a blízkovýchodní křesťané

Trumpova slova o ochraně křesťanů mu též získala popularitu u blízkovýchodních křesťanských komunit. Např. Friends of Donald Trump in Lebabon (Přátelé Donalda Trumpa v Libanonu) na své facebookové stránce hrdě zveřejnili Trumpův tweet, v kterém Trump píše: "Křesťané na Středním východě jsou popravováni ve velkém počtu. Nemůžeme dovolit, aby tato hrůza pokračovala!" Podle Najwa Najiba, libanonského-asyrského křesťana žijícího Chicagu, Trump si zaslouží podporu od blízkovýchodních křesťanů, protože slibuje „chránit křesťany“, a to je pro ně určující faktor, vzhledem k těm málo možnostem, které mají.

Podle Al-Džazíry se však jedná jen o laciné politické zneužití blízkovýchodních křesťanů k získání bodů na domácí politické půdě.  Trump používá blízkovýchodní křesťany stejným způsobem jako krajní pravice, pro kterou slouží jako příklady toho, jak islám nenávidí cokoliv spojeného se Západem a jak islámské hodnoty jsou ze své podstaty neslučitelné se západními hodnotami.  Al-Džazíra považuje za nebezpečné vykreslování blízkovýchodních křesťanů v rámci jakéhosi zápasu civilizací jako "externí" nebo "cizí" ostrůvky spojenců, kteří musí být zachráněny z izolovaného prostředí, do kterého se narodili a v němž jsou zvyklý žít s muslimskou majoritou.

Trump navíc zklamal některé blízkovýchodní křesťany rozhodnutím zakázat občanům sedmi zemím s muslimskou majoritou vstoupit do USA. Louis Sako, arcibiskup chaldejské církve v Iráku, upozornil, že Trumpův zákaz cestování, se zvláštním opatřením pro blízkovýchodní křesťany, je akorát poškodí v očích jejích soukmenovců a dá munici pro extrémistické ideologie, které se je snaží vykreslovat jako nepřátele a cizince na Blízkém východě.

Trumpovo rozhodnutí vstoupit do syrské občanské války taktéž se nesetkalo s nadšením mezi blízkovýchodními křesťany. Dva prominentní syrští biskupové shodně zkritizovali bombardování syrské letecké základny Spojenými státy. Biskup Georges Khazen byl překvapen rychlostí, s kterou se USA daly do útoku bez počkání na důkladné šetření celého konfliktu. Syrský katolický patriarcha Ignace Joseph Younan s ním souhlasí a neváhá použít ostrá slova. Útok je podle něj agresí, která jen přispěje k pokračování zničujícího konfliktu, uvádí National Catholic Reporter.

Jaká je ale skutečná podpora amerických křesťanů Trumpovi?

Poslední průzkumy mezi křesťanskou populací USA odhalily zajímavý trend týkající se Trumpa. Washington Post zjistil, že z 957 křesťanů jich 14% odešlo z církve během září a října kvůli politickému rozdělení v církvi. Výzkum ukázal, že Trump má lehce větší podporu mezi duchovenstvem než mezi obyčejnými farníky. Na škále sympatií 0-100, Trump obdržel 50 bodů, u běžných věřících 48 (i když to je nízké, Clintonová má jen 25). Lehce větší podpora od duchovních je jednou z příčin, proč běžní věřící, kdo nemají Trumpa rádi, odchází ze sborů.

Někteří Trumpovi příznivci jej podezírají, že Trump si na obránce křesťanství jen hraje. Usuzují tak z toho, že Trump se nerozhodl jít potrestat IS po masakru egyptských křesťanů na Květnou neděli. Tito příznivci za tím vidí propracovanou konspiraci médií, které neukázaly mrtvoly dětí jako v syrském případě, protože by to bylo necitlivé vůči muslimům. Na Twitteru požadovali, aby byli ukázáni i mrtvé křesťanské děti. Trump je zklamal tím, že přistoupil na hru médií předpojatých proti křesťanství, píše sever Inqusitr.

Témata:  Donald Trump křesťanství Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy