Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept na zastavení migrantů proudících přes Středozemní moře? Německo mluví o jedné možnosti

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Berlín – Německá vláda přišla na další způsob, jak bojovat proti pašerákům uprchlíků, kteří na přeplněných lodích posílají do Evropy tisíce lidí. Informuje o tom agentura AP.

Berlín prý uvažuje, že bude podporovat zákaz vývozu lodí z Evropské unie do Libye jako součást opatření k zastavení toku migrantů přes Středozemní moře.

Pašeráci používají často rozviklané bárky k převozu tisíců migrantů ze zemí severní Afriky do Evropy každý měsíc. Přetížené lodě se často převrhnou nebo potopí. Záchranáři pak mají plné ruce práce, ve vodě navíc každý rok stovky nebo tisíce migrantů utonou.

V odpovědi na otázky zákonodárců levicové strany Die Linke německá vláda uvedla, že považuje „zavedení omezujících opatření“ na vývoz člunů, vozidel a motorů ze zemí EU do Libye za vhodné opatření, jak zakročit proti pašování lidí.

Větší část běženců, kteří se pokoušejí dostat z Afriky přes Středozemní moře, míří spíše na italské ostrovy, v jejichž okolí letos zachránila pobřežní stráž už přes tisíc imigrantů. Několik stovek dalších přitom utonulo. V blízkosti španělských břehů je těchto případů výrazně méně.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy