Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do tureckého referenda zbývá jediný den. Erdogan obíhá mítinky a slibuje hory doly

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Již zítra Turci v referendu rozhodnou o dalším směřování země. Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes na jednom z posledních shromáždění apeloval na občany Istanbulu, aby podpořili navrhované ústavní změny,.které zavádějí prezidentský systém.

"Udělejme spolu zítra tuto reformu, ať se Západ a teroristi z toho zblázní. Ale my, šlechetní synové tohoto národa, budeme oslavovat," uvedl na jednom ze čtyř dnešních mítinků v Istanbulu Erdogan. Zároveň všechny Turky vyzval, aby šli v neděli k volbám a řekli "ano".

Erdogan dodal, že si "váží těch, kdo řeknou ´ne´. "Proč? Protože tohle je demokracie," řekl turecký prezident, který je mnohými už delší dobu kritizován za autoritářský styl vlády.

Volební kampaň, která skončila oficiálně dnes v 17:00 SELČ, vedl v Istanbulu i premiér Binali Yildirim, který vystoupil na pěti mítincích.

"Nová ústava zajistí stabilitu a důvěru, nezbytnou pro rozvoj a růst země," řekl Erdogan na setkání s voliči v istanbulské čtvrti Tuzla.

Podle průzkumů se změnu ústavy chystá podpořit zhruba 51 až 52 procent obyvatel. K urnám má právo přijít 55 milionů Turků. Volební místnosti budou v neděli otevřeny do 15:00 nebo 16:00 SELČ, protože hlasovací doba je v západním a východním Turecku o hodinu posunuta. První výsledky by mohly být známy kolem půlnoci. Zveřejňování průzkumů o hlasování pořizovaných ve volebních místnostech je v Turecku zakázáno, dokud to nepovolí volební komise. Očekává se, že by tento zákaz mohl být zrušen kolem 20:00 SELČ.

Opozice apeluje na voliče, aby řekli "Ne":

Zveřejňování průzkumů o hlasování pořizovaných ve volebních místnostech je v Turecku zakázáno, dokud to nepovolí volební komise. Očekává se, že by tento zákaz mohl být zrušen kolem 20:00 SELČ.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko referendum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy