Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři ukrajinští expolicisté utekli do Ruska, bojí pomsty za Majdan

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Čtyři bývalí příslušníci ukrajinské speciální policejní jednotky Berkut odjeli do Ruska. Ve své vlasti čelí obvinění ze zabíjení demonstrantů v Kyjevě v únoru 2014 a nevěří, že soud bude spravedlivý.

Oznámil to dnes jejich advokát Valentin Rybin. Hovořit o útěku je podle něj přehnané. "Klidně přejeli přes ukrajinsko-ruskou hranici poté, co skončilo omezení jejich pohybu a skončilo vyšetřování," řekl.

Ukrajinská generální prokuratura zprvu připustila, že o útěku podezřelých nic neví a že informaci ověřuje u pohraničníků. Později připustila, že pohraničníci neměli právo podezřelé zadržet, protože jim k tomu nedaly žádný pokyn soudy, které propustily podezřelé z vazby. Nezbude tedy, než požádat Rusko o jejich vydání.

Čtveřice bývalých příslušníků charkovské jednotky Berkut byla podezřelá, že v únoru 2014 zabila několik demonstrantů.  Protesty na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, začaly už v listopadu 2013 v reakci na odmítnutí prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení k EU. Krvavé střety si vyžádaly stovku obětí na životech. Více než 50 lidí usmrtily kulky vypálené ostřelovači.

Za zločiny spáchané během Majdanu během tří let soudy udělily jediný reálný trest, a to najatému výtržníkovi nejnižší úrovně. Celkem bylo vyšetřováno 351 lidí, včetně 48 vysoce postavených činitelů, a na soudy mezitím prokuratura poslala 220 obvinění.

Témata:  Ukrajinská krize Rusko Ukrajina policie Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy