Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U libyjských břehů se utopilo nejméně sedm migrantů, Jedna z lodí záchranářů je neovladatelná

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - U Libye se utopilo sedm migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy. Původně se mluvilo o 20 mrtvých. Na záchranu čekají ve vlnách další stovky osob. Evropská unie tento týden zahájila nový program v Libyi, který má zbrzdit proud uprchlíků přes Středozemní moře.

Počet obětí upřesnili podle agentury Reuters záchranáři s tím, že chybný údaj vznikl zmatkem při komunikaci mezi dvěma záchrannými plavidly. Mezi sedmi utopenými běženci je podle agentury AP i osmiletý chlapec.

Poté, co záchranáři při desítkách operací koordinovaných italskou pobřežní stráží vylovili během pátku a soboty ze Středomoří přibližně 6000 migrantů, převaděči v touze po zisku spustili dnes na poměrně klidné moře i zcela nevhodná plavidla se stovkami lidí na palubě, poznamenala AP.

Humanitární organizace MOAS se základnou na Maltě dnes ohlásila, že pomohla z nouze několika stovkám migrantům, kteří se plavili v devíti nafukovacích člunech a na dvou dřevěných bárkách. Další tisícovce migrantů alespoň rozdala plovací vesty. Nalezla rovněž sedm mrtvých těl.

Mezitím podle agentury APA na italském ostrově Lampedusa přistálo 851 migrantů a dalších 649 na jihu Itálie. Německé námořnictvo uvedlo, že jeho lodě, nasazené ve Středomoří v rámci operace Evropské unie, zachránily v sobotu skoro 1200 uprchlíků, včetně 428 dětí a osmi těhotných žen.

Pauline Schmidtová, mluvčí organizace Iuventa Jugend Rettet, informovala agenturu DPA, že loď organizace je ve Středozemním moři zcela neovladatelná kvůli velkému množství lidí na palubě. "Navíc se zhoršuje počasí a v naší blízkosti se na člunech nachází přibližně 400 osob, většinou žen a dětí, bez záchranných vest," uvedla.

Loď Iuventa vyslala do Námořního záchranného a koordinačního centra (MRCC) v Římě nouzový signál. "Když nepřijde pomoc, ty lidi ztratíme," upozornil kapitán plavidla Kai Kaltegärtner.

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) už letos do Itálie dorazilo na 27.000 migrantů, zatímco do Španělska pouze 1510. Od začátku roku přišlo o život na osm set lidí, kteří se vydali v touze za lepším životem touto cestou. Evropská pohraniční agentura Frontex ve středu uvedla, že v březnu nelegálně překročilo evropské hranice téměř 13.000 lidí, z toho 10.800 v Itálii. Za první čtvrtletí letošního roku tak na Apeninský poloostrov dorazilo o 30 procent migrantů více než loni, celá EU však ve stejném srovnání zaznamenala 70procentní pokles.

Evropská unie zahajuje nový program v Libyi s nákladem 90 milionů eur (2,4 miliardy korun), jehož cílem je přispět k zastavení toku migrantů. "V uplynulých třech letech se v Evropské unii ucházelo o azyl téměř milion dětí," upozornila v této souvislosti komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

"Pokud mluvíme o migrujících dětech, měli bychom mít na paměti, že v první řadě jde o děti. Jejich nejlepší zájmy musíme zohlednit ve všech etapách migračního procesu. O migrující děti, zejména ty, které jsou bez doprovodu, by se měli co nejdříve postarat opatrovníci nebo pěstounské rodiny. Čím dříve se tyto děti navrátí do prostředí, v němž naleznou větší stabilitu, tím dříve se začlení do naší společnosti," uvedla Jourová.

Podle komisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose EK navrhuje konkrétní opatření k podpoře členských států při řešení potřeb všech dětí ve všech fázích migrace. "Cílem je zlepšit identifikaci dětí, vyškolit personál působící v této oblasti, posílit relokaci, ale také zajistit rychlé vyhledávání rodinných příslušníků v zemích původu a přijmout opatření na posílení včasné integrace," uvedl.

Témata:  uprchlíci EU Libye

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy