Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum v Turecku doprovází násilí. Tři lidé zemřeli

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Praha - V Turecku od sobotního večera zemřeli při násilnostech tři lidé. Agentura Anadolu oznámila, že dva z nich přišli o život při rodinné hádce. Další při útoku členů Strany kurdských pracujících (PKK) na východě země. V zemi se dnes koná referendum o změně ústavy. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) navštívili 12 volebních míst.

V provincii Van napadli ozbrojenci vůz, který patřil organizátorům kampaně vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Útočníci byli vybaveni zbraněmi s dlouhou hlavní a začali střílet na auto s oblastním vůdcem AKP Ibrahimem Vanlim. O život přišel Vanliho synovec, který byl strážce a jel za kolonou. Po vinících se pátrá.

Dnes byl také ohlášen incident z jihovýchodní provincie Diyarbakir. Na dvoře vesnické školy, kde se hlasovalo, byli lidé svědky hádky mezi dvěma rodinami. Podle agentury Dogan byly příčinou "odlišné politické názory".

Do incidentu je zapletený syn starosty vesnice Mehmet Yildiz, který byl stejně jako jeho bratr zatčen. Při hádce se střílelo a dva lidé zemřeli.

Závěry o podmínkách hlasování OBSE zveřejní na tiskové konferenci v pondělí. Sdělila to dnes šéfka mise Tana de Zuluetová. Skupina je podle ní v Turecku od 17. března a dohlížela podle de Zuluetové "na kampaň, na zpravodajství před hlasováním, na dodržování zákona a mezinárodních zásad pro konání referenda".

Prezident Recep Tayyip Erdogan misi v pátek ostře kritizoval. "Kdo jste? Především si uvědomte, kde je vaše místo. Nemůžete se vměšovat do toho, co se tady děje," řekl.

Témata:  Turecko referendum Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy