Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti se u pobřeží Somálska chtěli zmocnit lodi, stráže je zastřelili

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Mogadišo - Členové mezinárodní mise zastřelili nedaleko pobřeží severosomálské oblasti Sanaag dva somálské piráty a dalšího zranili.

Podle Ahmeda Abdullahiho ze somálské jednotky, která se zabývá bojem proti pirátství, patřili zastřelení muži patřili k devítičlenné skupině, jež se snažila přiblížit k lodi v Adenském zálivu. Abdullahi toto plavidlo blíže nespecifikoval. Šesti pirátům se podařilo uprchnout.

Somálští piráti ohrožovali lodě v blízkosti východní Afriky především v roce 2011. Zajali tehdy stovky lidí a zaútočili na více než 230 plavidel.

Letos piráti znovu zaútočili. Začátkem dubna u jemenské Sokotry unesli indickou obchodní loď s 11 námořníky, které o několik dní později somálské bezpečnostní složky osvobodily.

Později se do zajetí dostala nákladní loď plující pod vlajkou Tuvalu. Její posádku pak osvobodili členové čínského a indického vojenského námořnictva.

Témata:  Somálsko Piráti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy