Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA už toho mají dost? Éra strategické trpělivosti s KLDR je u konce, tvrdí Pence

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchanmundžom - Americký viceprezident včera v Jižní Koreji zahájil svou cestu po Asii. Řešila se především napjatá situace kolem KLDR. Mike Pence prohlásil, že "éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je u konce.

Do Soulu dorazil Pence těsně před tím, než Severní Korea provedla další test zatím neupřesněné rakety. Ten ale skončil neúspěšně. Pokus Pence označil za provokaci.

Americký prezident Donald Trump tento týden řekl, že "Severní Korea je problém, o který bude postaráno". Opakovaně také prohlásil, že pokud Čína nebude ochotna vyvinout na KLDR dostatečný tlak, pak by USA mohly vzít záležitosti do vlastních rukou.

Pence ale míní, že Trump doufá, že Čína bude využívat svých "mimořádných pák" na KLDR, aby se Pchjongjang nakonec vzdal svého vojenského úsilí.

"Ale éra strategické trpělivosti je u konce," uvedl Pence během návštěvy demilitarizované zóny na hranici mezi Jižní Koreou a Severní Koreou. "Chceme, aby Severní Korea upustila od svého bezohledného vývoje jaderných zbraní, a také jejich neustálé používání a testování balistických raket je nepřijatelné," dodal Pence.

Čína je jediným partnerem KLDR, nicméně i ona ztrácí s diktátorem Kim Čong-unem trpělivost. Totalitní zemi se snaží "přiškrtit" ekonomicky. Nedávno například přestala odebírat veškeré severokorejské uhlí, které patří k hlavním vývozním artiklům KLDR.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Mike Pence Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.