reklama

Oznámila to dnes televizní stanice CNN Türk. Vicepremiér Nurettin Canikli jen potvrdil, že se rada sejde dnes a že na programu bude mít prodloužení výjimečného stavu.

Výjimečný stav měl skončit letos 19. ledna. V lednu ale parlament opatření znovu prodloužil. Prezident Recep Tayyip Erdogan v březnu řekl, že mimořádná opatření potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní.

Při nezdařeném převratu zahynulo přes 240 lidí. Vláda za hlavního strůjce označila duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA, a zahájila čistky mezi jeho stoupenci. Ve vězení skončilo přes 40.000 lidí a více než 100.000 osob přišlo o práci nebo bylo suspendováno.

Canikli dnes také prohlásil, že právní kroky vyplývající z ústavních změn, jež mění politický systém z parlamentního na prezidentský, by mohly být dokončeny do roka.

V souvislosti s výjimečným stavem, který je v Turecku vyhlášen od poloviny roku 2016, Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům necestovat vůbec do jihovýchodní oblasti Turecka (v rámci tureckých hranic východně a jižně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Elazig, Erzurum, Kars). Zvážit nutnost cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). V případě cest do Istanbulu sledovat aktuální bezpečnostní situaci a doporučení GK Istanbul.

Při cestování a pobytu ve všech oblastech Turecka se dále doporučuje dbát maximální opatrnosti, zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a zásadně se vyhýbat všem shromážděním osob.