Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty ve Venezuele pokračují, dva novináři z Francie byli zatčeni

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Poslední dva týdny se ve Venezuele prakticky každý den odehrávají protesty v ulicích Caracasu i dalších městech. Venezuelská tajná policie minulou středu zatkla dva novináře francouzské tiskové agentury CAPA a zabavila jim materiál o demonstracích.

Informoval o tom dnes argentinský server Infobae. Uruguayec žijící ve Francii Sebastián Pérez a Francouz Didier Barral přijeli do Venezuely koncem března a zatčeni byli agenty tajné policie na mezinárodním letišti ve městě Maiquetía na severu Venezuely, když se chystali odletět ze země.

Americká televize Telemundo citovala otce jednoho ze zatčených Carlose Péreze, podle něhož zadržení nesmí s nikým komunikovat. Informace má rodina jen od francouzského konzula ve Venezuele, který se případem zabývá.

Meziamerická společnost pro tisk (SIP) zatčení odsoudila. Podle jednoho z členů jejího vedení Mexičana Roberta Rocka jsou venezuelským režimem perzekvováni i místní novináři. "Nejen že jsou zatýkáni, když píší o protivládních protestech, ale jsou vystaveni neustálému riziku, i když informují jen o každodenním dění ve Venezuele," uvedl Rock.

V posledních měsících venezuelské úřady zakázaly vstup do země řadě zahraničních novinářů, kteří přijeli informovat o událostech v zemi. Venezuela je už dlouho v hluboké ekonomické krizi, z níž opozice i řada ekonomů viní hospodářskou politiku socialistické vlády. Proto se opozice snaží o svolání referenda o odvolání prezidenta. Jemu nakloněný nejvyšší soud i národní volební komise ale úsilí opozice blokují.

V neděli pohrozil venezuelský prezident Nicolás Maduro opozici dalším zatýkáním, protože podle něj podněcuje násilí v ulicích.

Témata:  demonstrace ve Venezuele Venezuela novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.