Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelané se opět vydali do ulic, protestovali proti ekonomickým opatřením vlády

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice v sobotu zorganizovala několik demonstrací proti nejnovějším ekonomickým opatřením autoritářské vlády socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Země je už několik let v hluboké krizi, za čtyři roky uteklo za hranice 2,3 milionu lidí.

"Vláda i nadále potírá soukromé podnikání, obchodníky a násilím reguluje ceny, když problém je někde jinde - v zemi se nic nevyrábí," řekl v centru Caracasu opoziční poslanec Juan Andrés Mejía. Také na řadě míst venezuelského státu Miranda na severu země se v sobotu konaly protesty proti přerušeným dodávkám energie a vody, které tam trvají i několik dní po sobě a už řadu měsíců.

Venezuelská vláda tento týden kvůli hyperinflaci, která podle odhadu Mezinárodního měnového fondu koncem roku dosáhne milion procent, zavedla nové bankovky, na nichž škrtla pět nul. Maduro oznámil zvýšení minimální mzdy o více než 3000 procent a zvýšení cen benzinu na mezinárodní úroveň. Kritici těchto plánů se ale domnívají, že situaci v zemi to jen zhorší.

Vláda také stanoví ceny základního zboží a potravin a obchodníky, kteří je nedodržují, trestně stíhá. Na dodržování nových opatření mají dohlížet tisíce úředníků i policistů v celé zemi. 

Exodus Venezuelanů způsobuje napětí v zemích regionu, zejména v sousední Brazílii a Kolumbii, ale také v Ekvádoru a Peru.

Peru od půlnoci z pátku na sobotu zpřísnilo požadavky na vstup do země, kde už je na 350.000 venezuelských migrantů. Nově pustí Venezuelany do země jen s pasem, dosud mohli vstoupit na jakýkoli doklad totožnosti. Podobné opatření zavedly už před týdnem ekvádorské imigrační úřady, které ho ale v pátek z rozhodnutí místního soudu musely na 45 dní zrušit.

Venezuelská opozice viní z ekonomické krize hospodářskou politiku socialistické vlády. Maduro tvrdí, že za krizi může opozice a kapitalistické síly z USA či Kolumbie, které se tak snaží jeho vládu svrhnout. Dnes obvinil místopředseda venezuelské vládní strany Diosdado Cabello opozici a sousední země i z toho, že nutí Venezuelce k emigraci, aby to pak mohly využít ve "své protivládní kampani".

Témata:  demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy